Maso
Kuře s grilovaným sýrem na zelenině
Ingredience na 4 porce:
1 kg kuřecích křidýlek
400 g pevného sýra typu halumi
olivový olej
citrónová šťáva
sůl a pepř
Salát:
červená čekanka radicchio
salát friseé
polníček
cibule
olivy
třešňová rajčátka různých barev
Popis přípravy:
Kuře s citrónem a pažitkou
Ingredience:
4 kuřecí prsa bez kůže
sůl a pepř
šťáva z ½ citrónu
pažitka
Popis přípravy:
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Pokapeme každý kousek citrónovou šťávou a posypeme najemno nakrájenou pažitkou. Pečeme na grile z obou stran.
Kuře Tandoori
Ingredience na 4 porce:1,5 kg kuřecích paliček nebo kuřecích křidýlek
500 g bílého jogurtu
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
1,5 lžíce koření Tandoori
několik snítek tymiánu
sůl
Popis přípravy:
Kuřecí kousky s kukuřicí
Ingredience:1200 g kuře
2 kukuřičné klasy
4 lžíce másla
1,5 lžičky mletého kmínu
1,5 lžičky mleté papriky
2 lžičky česnekové soli
1 lžička cayenského pepře
2 lžičky mletého černého pepře
olej na potírání
hrst sekané petrželky nebo jiných bylinek
Popis přípravy:
Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu
Ingredience:
4 kuřecí stehna
1 stroužek česneku
1 lžička sójové omáčky
špetka pálivé papriky
špetka soli
1 lžička oleje
Popis přípravy:
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme směsí z utřeného česneku, sójové omáčky, papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde jsme připravili pikantní marinádu z výše uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladna uležet. Druhý den stehna grilujeme dozlatova.
Kuřecí špízy s kiwi
Ingredience:600 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
4 větší kiwi
sůl
trochu oleje na potření grilovací mřížky
Marinádu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
2 lžíce medu
100-150 ml nejlépe černého piva
1-1,5 lžíce mletého rozmarýnu
1 lžička mletého zázvoru
mletý zelený pepř
Popis přípravy:
Pikantní grilovaný pstruh
Ingredience:
2 pstruzi
1 cibule
zelená petržel
sůl a pepř
olej
1 citrón
Popis přípravy:
Pstruhy na povrchu i zevnitř osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli s petrželí usekáme téměř na kašičku, pstruhy potřeme olejem a cibulovou směsí. Grilujeme po obou stranách 5 minut.
Steaky s cibulovou omáčkou
Ingredience:4 plátky roštěnky
2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
150 g červené cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
250 ml červeného vína
1 konzerva rajčatového protlaku
sůl a pepř
1 lžička cukru
Popis přípravy:
Balkánský špíz
Ingredience:
600 g vepřového masa z kýty
4 velké cibule
1/2 lžíce másla
200 g nakládaných okurek
100 g nakládaných feferonek
1 lžíce oleje
sůl
mletá paprika
2 lžíce kečupu
kari koření
Popis přípravy:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na rozehřátém másle ji lehce podusíme. Maso nakrájíme na stejně velké kousky. Okurky, feferonky nakrájíme na tenká kolečka. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špízy, lehce potřeme olejem a dáme grilovat do předehřátého grilu. Z kečupu, soli a papriky uděláme omáčku, kterou během grilování potíráme špíz.
Bílé grilované ryby
Ingredience:
2 porce bílé ryby
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
majoránka
sušená celerová nať
sušený libeček
tlučený kmín
sůl
Popis přípravy:
Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme doměkka.
Citrónoví pstruzi
Ingredience:
4 pstruzi
1 lžíce maizeny
1 dcl oleje
Omáčka:
3 stroužky česneku
50 g cibule
špetka citrónové kůry
špetka tymiánu
sůl a pepř
1 dcl citrónové šťávy
1 dcl oleje
Popis přípravy:
Pstruhy osolíme, namočíme v oleji, zaprášíme maizenou a grilujeme z obou stran po 5 minutách. Česnek utřeme se solí, cibuli nastrouháme a vše promixujeme s citrónovou šťávou, kůrou, solí a kořením. Při mixování pomalu přidáváme olej. Omáčku na grilované pstruhy nalejeme a podáváme.
Divoký kapr na grilu
Ingredience:
1 kapr
sůl a pepř
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 plátky másla
1 snítka tymiánu
1 cibule
¼ menšího celeru
Popis přípravy:
Kapra vykucháme a zbavíme hlavy, osolíme, opepříme a necháme do druhého dne uležet. Do kapra vložíme bobkový list, kuličky nového koření, plátky másla, snítku tymiánu, na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený celer. Zabalíme do alobalu potřeného olejem a grilujeme.
Grantinovaná štika
Ingredience:
4 porce štiky
6 lžic oleje
majoránka
bylinková směs Vitana
sůl a pepř
1 citrón
Popis přípravy:
Porce ryby lehce potřeme máslem, zalijeme směsí oleje, citrónové šťávy, soli, pepře, bylinkové směsi a majoránky. Necháme asi hodinu odležet, pak rybu osušíme a grilujeme z každé strany 8 minut. Během grilování potíráme marinádou.
Grilovaná stehýnka s tzatziki
Ingredience:
400 g kuřecích stehýnek
5 lžic oleje
2 lžíce medu
1 lžíce grilovacího koření
2 stroužky utřeného česneku
1 snítka tymiánu
2 lžíce sádla
sůl a pepř
Tzatziky:
1 salátová okurka
2 stroužky česneku
1 snítky kopru
2 bílé řecké jogurty
sůl a pepř
Popis přípravy:
Grilovaná žebírka
Ingredience na 4-6 porcí:1,5 kg vepřových žebírek
3 lžíce soli
4 lžíce oleje
4 lžíce suchého bílého vína
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce oregana
6 stroužků česneku
1 lžička čerstvě mletého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
pikantní barbecue omáčka
Popis přípravy:
Grilované mořské plody
Ingredience na 4 porce:500 g chobotniček
500 g sépiových kroužků
500 g krevet
200 g fety
3 stroužky česneku
hladkolistá petrželka
olivový olej na potírání
sůl a čerstvě mletý pepř
Popis přípravy:
Grilovaní pstruzi po čínsku
Ingredience:
4 pstruzi
5 lžic arašídů
5 cibulí
6 lžic sójové omáčky
4 lžíce oleje
pepř
Popis přípravy:
Pražené arašídy na jemno usekáme, cibuli nastrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, olejem a trochou pepře. Ryby směsí potřeme, obalíme v arašídech a 6 minut grilujeme.
Grilovaný dietní kapr
Ingredience:
3 porce kapra
máslo
sůl
citrón
Popis přípravy:
Porce mírně osolíme a nasucho grilujeme po obou stranách. Měkké porce přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme plátky citrónu.
Hovězí steaky s grilovaným salátem
Ingredience:600 g hovězí svíčkové
4 lžíce oleje
1 cuketa
2 papriky
4 hrsti listového salátu
Zálivka:
1 lžička dijónské hořčice
2 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce extra olivového oleje
sůl a pepř
Popis přípravy:
Kapr na grilu s křenem
Ingredience:
4 porce kapra
30 g oleje
40 g másla
křen
petrželka
sůl
1 citrón
Popis přípravy:
Kapra osolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Potřeme olejem a pečeme na roštu na každé straně asi 7 minut. Kapra na talíři posypeme strouhaným křenem, posekanou petrželkou a pokapeme máslem.
Krůtí špízy
Ingredience:4 větvičky rozmarýnu na napichování
400 g krůtího masa
4 malé světlé bagety
marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
trocha nasekané naťové cibulky
Salsa:
4 rajčata
šťáva z 1 limetky
1 malá červená cibulky
1 chilli paprička
sůl a pepř
Popis přípravy: