DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Maso

Kuře s grilovaným sýrem na zelenině

Ingredience na 4 porce:
1 kg kuřecích křidýlek
400 g pevného sýra typu halumi
olivový olej
citrónová šťáva
sůl a pepř
Salát:
červená čekanka radicchio
salát friseé
polníček
cibule
olivy
třešňová rajčátka různých barev

Popis přípravy:


Kuřecím křidýlkům odřízneme tenké špičky křídel, které se při grilování spálí. Křidélka nařízneme v kloubcích a zmáčkneme, aby byla plošší. Potřeme je marinádou z olivového oleje, citrónové šťávy a pepře a necháme v chladu alespoň 2 hodiny marinovat. Sýr nakrájíme na si 0,5 cm plátky. Maso grilujeme asi 25-30 minut, sýr 10-15 minut. Podáváme se salátem promíchaným z uvedené zeleniny, který jsme lehce osolili, opepřili a zakápli zálivkou z citrónové šťávy a kvalitního olivového oleje.
 

Kuře s citrónem a pažitkou

Ingredience:
4 kuřecí prsa bez kůže
sůl a pepř
šťáva z ½ citrónu
pažitka

Popis přípravy:
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Pokapeme každý kousek citrónovou šťávou a posypeme najemno nakrájenou pažitkou. Pečeme na grile z obou stran.

 

Kuře Tandoori

Ingredience na 4 porce:
1,5 kg kuřecích paliček nebo kuřecích křidýlek
500 g bílého jogurtu
1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
1,5 lžíce koření Tandoori
několik snítek tymiánu
sůl

Popis přípravy:
Jogurt dobře promícháme se zázvorem, kořením a trochou soli. Ostrým nožem uděláme do kuřecího masa několik mělkých zářezů a pak je vložíme do jogurtové marinády. Přilryjeme a necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Grilovací rošt lehce potřeme olejem. Kuřecí maso vyjmeme z marinády, osušíme a grilujeme s tymiánem nejméně 30 minut, až je maso měkké a má krásnou zlatavou kůrčičku. Podle chuti osolíme a podáváme s čerstvým pečivem.

 

Kuřecí kousky s kukuřicí

Ingredience:
1200 g kuře
2 kukuřičné klasy
4 lžíce másla
1,5 lžičky mletého kmínu
1,5 lžičky mleté papriky
2 lžičky česnekové soli
1 lžička cayenského pepře
2 lžičky mletého černého pepře
olej na potírání
hrst sekané petrželky nebo jiných bylinek

Popis přípravy:
Kuře nejdříve omyjeme, osušíme a naporcujeme. Do kůže uděláme zářezy. Očištěné kukuřičné klasy nakrájíme na silnější kolečka. Kuře spolu s kukuřicí potřeme rozehřátým máslem. Do misky dáme kmín, mletou papriku, česnekovou sůl, cayenský a mletý pepř a všechno dobře promícháme. Kuře důkladně potřeme rozmíchaným kořením a v chladu necháme alespoň 3 minut odležet. Odleželé porce kuřete rozložíme na rozehřátý gril. Potom je za častého obracení a pravidelného potírání olejem zvolna opékáme přibližně 35 minut. Zhruba 15 minut před koncem grilování přidáme k masu kousky kukuřičných klasů. Podáváme sypané petrželkou.

 

Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu

Ingredience:
4 kuřecí stehna
1 stroužek česneku
1 lžička sójové omáčky
špetka pálivé papriky
špetka soli
1 lžička oleje

Popis přípravy:
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme směsí z utřeného česneku, sójové omáčky, papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde jsme připravili pikantní marinádu z výše uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladna uležet. Druhý den stehna grilujeme dozlatova.

 

Kuřecí špízy s kiwi

Ingredience:
600 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
4 větší kiwi
sůl
trochu oleje na potření grilovací mřížky
Marinádu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
2 lžíce medu
100-150 ml nejlépe černého piva
1-1,5 lžíce mletého rozmarýnu
1 lžička mletého zázvoru
mletý zelený pepř

Popis přípravy:
Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na větší proužky a vložíme do mísy nebo jiné vhodné nádoby. Všechny suroviny na marinádu smícháme, nalijeme na připravené maso a promícháme. Nádobu přikryjeme a necháme nejméně 1 hodinu odležet, ale můžeme si maso připravit předem i více hodin nebo přes noc. Dřevěné špejle namočíme po dobu marinování do studené vody, aby nám během pečení nehořely, nebo si připravíme kovové grilovací jehly. Rozpálíme si gril a nakrájíme oloupané kiwi na větší kousky. Střídavě napichujeme připravené maso a kiwi na grilovací jehly nebo špejle a grilujeme za častého otáčení a potírání zbylou marinádou přibližně 10 minut. Hotové špízy osolíme, necháme chvíli odpočinout na okraji grilu nebo na talíři, aby se chutě rozležely.

 

Pikantní grilovaný pstruh

Ingredience:
2 pstruzi
1 cibule
zelená petržel
sůl a pepř
olej
1 citrón

Popis přípravy:
Pstruhy na povrchu i zevnitř osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli s petrželí usekáme téměř na kašičku, pstruhy potřeme olejem a cibulovou směsí. Grilujeme po obou stranách 5 minut.

 

Steaky s cibulovou omáčkou

Ingredience:
4 plátky roštěnky
2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
150 g červené cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
250 ml červeného vína
1 konzerva rajčatového protlaku
sůl a pepř
1 lžička cukru

Popis přípravy:
Plátky masa lehce naklepeme a osušíme. Odkrojíme tučný okraj a nakrájíme je, aby se při grilování nekroutily. Potřeme olejem, zabalíme do fólie a dáme do lednice. Cibuli a stroužky česneku oloupeme, nasekáme najemno a osmahneme na rozehřátém másle. Přilijeme červené víno, protlak a vaříme na mírném ohni. Podle chuti omáčku jemně osladíme. Můžeme ji rozmixovat ponorným mixérem. Maso grilujeme ze všech stran a podáváme s omáčkou.
 

Balkánský špíz

Ingredience:
600 g vepřového masa z kýty
4 velké cibule
1/2 lžíce másla
200 g nakládaných okurek
100 g nakládaných feferonek
1 lžíce oleje
sůl
mletá paprika
2 lžíce kečupu
kari koření

Popis přípravy:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na rozehřátém másle ji lehce podusíme. Maso nakrájíme na stejně velké kousky. Okurky, feferonky nakrájíme na tenká kolečka. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špízy, lehce potřeme olejem a dáme grilovat do předehřátého grilu. Z kečupu, soli a papriky uděláme omáčku, kterou během grilování potíráme špíz.

Bílé grilované ryby

Ingredience:
2 porce bílé ryby
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
majoránka
sušená celerová nať
sušený libeček
tlučený kmín
sůl

Popis přípravy:
Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme doměkka.

Citrónoví pstruzi

Ingredience:
4 pstruzi
1 lžíce maizeny
1 dcl oleje
Omáčka:
3 stroužky česneku
50 g cibule
špetka citrónové kůry
špetka tymiánu
sůl a pepř
1 dcl citrónové šťávy
1 dcl oleje

Popis přípravy:
Pstruhy osolíme, namočíme v oleji, zaprášíme maizenou a grilujeme z obou stran po 5 minutách. Česnek utřeme se solí, cibuli nastrouháme a vše promixujeme s citrónovou šťávou, kůrou, solí a kořením. Při mixování pomalu přidáváme olej. Omáčku na grilované pstruhy nalejeme a podáváme.

Divoký kapr na grilu

Ingredience:
1 kapr
sůl a pepř
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 plátky másla
1 snítka tymiánu
1 cibule
¼ menšího celeru

Popis přípravy:
Kapra vykucháme a zbavíme hlavy, osolíme, opepříme a necháme do druhého dne uležet. Do kapra vložíme bobkový list, kuličky nového koření, plátky másla, snítku tymiánu, na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený celer. Zabalíme do alobalu potřeného olejem a grilujeme.

Grantinovaná štika

Ingredience:
4 porce štiky
6 lžic oleje
majoránka
bylinková směs Vitana
sůl a pepř
1 citrón

Popis přípravy:
Porce ryby lehce potřeme máslem, zalijeme směsí oleje, citrónové šťávy, soli, pepře, bylinkové směsi a majoránky. Necháme asi hodinu odležet, pak rybu osušíme a grilujeme z každé strany 8 minut. Během grilování potíráme marinádou.

Grilovaná stehýnka s tzatziki

Ingredience:
400 g kuřecích stehýnek
5 lžic oleje
2 lžíce medu
1 lžíce grilovacího koření
2 stroužky utřeného česneku
1 snítka tymiánu
2 lžíce sádla
sůl a pepř
Tzatziky:
1 salátová okurka
2 stroužky česneku
1 snítky kopru
2 bílé řecké jogurty  
sůl a pepř

Popis přípravy:


Okurku nahrubo nastrouháme. Smícháme s utřeným česnekem a najemno nasekaným koprem. Přidáme jogurt, promícháme, dochutíme solí a pepřem. V misce smícháme olej, med, grilovaní koření, utřený česnek, tymián, sůl a pepř. Směs promícháme a stehýnka ve směsi obalíme. Maso necháme odležet v chladu, nejlépe do druhého dne. Pak maso grilujeme a podáváme s vychlazenými tzatziky.
 

Grilovaná žebírka

Ingredience na 4-6 porcí:
1,5 kg vepřových žebírek
3 lžíce soli
4 lžíce oleje
4 lžíce suchého bílého vína
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce oregana
6 stroužků česneku
1 lžička čerstvě mletého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
pikantní barbecue omáčka

Popis přípravy:
Koření, rozdrcený česnek a trochu soli rozmícháme v oleji a víně a směsí potřeme maso. Necháme alespoň 2 hodiny marinovat, nejlépe však přes noc. Na středně rozpáleném grilu připravujeme asi 30 minut. Podáváme s barbecue omáčkou a čerstvým pečivem.

 

Grilované mořské plody

Ingredience na 4 porce:
500 g chobotniček
500 g sépiových kroužků
500 g krevet
200 g fety
3 stroužky česneku
hladkolistá petrželka
olivový olej na potírání
sůl a čerstvě mletý pepř

Popis přípravy:
Gril necháme rozpálit a dojít do stádia žeravějících uhlíků. Mezitím ve velké nádobě naložíme mořské plody do lehce osoleného a opepřeného oleje, promíchaného s drceným česnekem. Mořské plody rozložíme na gril a opékáme 15-20 minut. Sýr nakrájíme na kostičky, smícháme s trochou oleje a v misce promícháme s grilovanými mořskými plody. Zdobíme petrželkou. Ihned podáváme s čerstvým bílým pečivem.
 

Grilovaní pstruzi po čínsku

Ingredience:
4 pstruzi
5 lžic arašídů
5 cibulí
6 lžic sójové omáčky
4 lžíce oleje
pepř

Popis přípravy:
Pražené arašídy na jemno usekáme, cibuli nastrouháme, smícháme se sójovou omáčkou, olejem a trochou pepře. Ryby směsí potřeme, obalíme v arašídech a 6 minut grilujeme.

Grilovaný dietní kapr

Ingredience:
3 porce kapra
máslo
sůl
citrón

Popis přípravy:
Porce mírně osolíme a nasucho grilujeme po obou stranách. Měkké porce přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme plátky citrónu.

Hovězí steaky s grilovaným salátem

Ingredience:
600 g hovězí svíčkové
4 lžíce oleje
1 cuketa
2 papriky
4 hrsti listového salátu
Zálivka:
1 lžička dijónské hořčice
2 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce extra olivového oleje
sůl a pepř

Popis přípravy:
Odblaněnou svíčkovou rozkrájíme na 4 porce. Potřeme je polovinou oleje a grilujeme na roštu 3 minuty po každé straně. Dostaneme steaky s úpravou medium. Steaky necháme ještě 5 minut odpočinout pod potravinářskou folií. Cuketu nakrájíme na plátky, očištěné papriky nakrájíme na proužky. Zeleninu potřeme druhou půlkou oleje a grilujeme po obou stranách. Zeleninu promícháme se zálivkou, osolíme a opepříme. Steaky nakrájíme na plátky a položíme na salát. Osolíme a opepříme.

 

Kapr na grilu s křenem

Ingredience:
4 porce kapra
30 g oleje
40 g másla
křen
petrželka
sůl
1 citrón

Popis přípravy:
Kapra osolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Potřeme olejem a pečeme na roštu na každé straně asi 7 minut. Kapra na talíři posypeme strouhaným křenem, posekanou petrželkou a pokapeme máslem.

Krůtí špízy

Ingredience:
4 větvičky rozmarýnu na napichování
400 g krůtího masa
4 malé světlé bagety
marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
trocha nasekané naťové cibulky
Salsa:
4 rajčata
šťáva z 1 limetky
1 malá červená cibulky
1 chilli paprička
sůl a pepř

Popis přípravy:
Česnek rozdrtíme, krůtí maso nakrájíme na kostky, rajčata a chilli papričky zbavíme semen a jemně nakrájíme, červenou cibulku nasekáme nadrobno. Suroviny na marinádu smícháme a potřeme ní na kostky nakrájené krůtí maso, které napíchneme na větvičky rozmarýnu a necháme v chladu alespoň 30 minut odležet. Pak špízy upečeme na grilu a občas je potřeme zbylou marinádou. Suroviny na salsu smícháme v misce . Bagety podélně rozkrojíme, potřeme trochou salsy, vložíme špíz a opět přidáme salsu. Pak bagetu stiskneme a rozmarýn vytáhneme.